Hallo, Fantastic liefhebbers!

©Roman Schwachöfer

Deze site gaat over de Fantastic  Four in Nederland. In 1966 besloot uitgeverij Classics Nederland om de Amerikaanse Superhelden van uitgeverij Marvel Comics in Nederland uit te proberen. De Hip Comics werden gebruikt als een proefterrein voor de nieuwe helden, diverse reeksen werden afwisselend in de Hip Comics geplaatst. In 1971 vond Classics Nederland dat er bij het Nederlandse lezerspubliek voldoende basis voor de verschillende Amerikaanse superhelden was opgebouwd. De Hip reeks werd gestopt bij nummer 169 en ieder tot dan toe goed verkochte reeks o.a. de Vier Verdedigers, Spinneman, X-mannen kregen hun eigen superhelden serie, de nummering van de uitgaven doortellend vanaf hun laatste Hip verschijning.

In de Hip Comics serie zijn er van de Vier Verdedigers 46 nummers uitgegeven. Maar helaas Classics Nederland stopte in 1974 met het publiceren van de Vier Verdedigers, laatste nummer is Vier Verdedigers Classics 81. Nadat de Classics Nederland superhelden uitgaven waren beeindigd kregen een aantal helden in 1974 een vervolg middels de zwart-wit uitgaven van Williams. In een aantal nummers (o.a. in de laatste uitgaven van de Vier Verdedigers #10), staat o.a. achterin vermeld dat ook de X-Mannen in de Williams uitgaven is verschenen. De X-Mannen en de Wrekers zijn echter nooit verschenen in de Williams reeks.

 

De uitgeverij JuniorPress nam het roer over in 1979. De serie werd niet gedoopt met de naam: De Vier Verdedigers maar kreeg de Amerikaanse naam "The Fantastic Four". We hebben over de jaren 1979 – 1996 genoten van de fantastische tekeningen en verhaallijnen die de Fantastic Four ons heeft geschonken. Jammer dat Juniorpress is gestopt met deze fantastische serie. Want vanaf het moment dat uitgeverij Juniorpress besloot om de serie te beëindigen werden de Amerikaanse uitgaven zo geweldig, de tekeningen, verhaallijnen werden voortreffelijk dat het nogmaals verdomd jammer is dat de beste serie van Marvel stopte in Nederland.

 

Het heeft me even moeite gekost, maar ik ben overgestapt op de Amerikaanse uitgaven. Derhalve zijn de meeste opgenomen webpagina's in het engels. Maar ik ben blij dat ik ben overgestapt, want ik kan niet zonder MARVEL COMICS. Je bent meer dan welkom en geniet van de helden en vijanden van het Marvel Universe.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat kun je op deze site vinden?

Alles over de Fantastic Four 

Mister Fantastic 

The Invisible Woman 

The Thing 

The Human Torch 

Enemies of the Fantastic Four

Gods of Asgard

John Carter

Royal Inhumans

Een overzicht van al de gepubliceerde Vier Verdedigers

Een overzicht van al de gepubliceerde Fantastic Four

Coverscans van de Vier Verdedigers

Coverscans van de Fantastic Four

Galactus en zijn Herauten (Silver Surfer etc)

Links